האם אינטל ומיקרון ייגררו לעיסקת ברטר על חשבון המפעל בקרית-גת?
3 יוני, 2013
ההסכם החדש בין Micron ואינטל מאפשר לפרק את השותפות במפעל IMFT ביוטה בשנת 2015, שבה צפוי להיסגר המפעל בקרית-גת. אם ב-2015 יחליטו שתי החברות לפרק את השותפות ביוטה. היא תאפשר מעין עיסקת ברטר מושלמת: מפעל בישראל תמורת מפעל בארה"ב
ההצעה של אינטל עשויה לבוא בזמן מושלם עבור Micron, אם ב-2015 יחליטו שתי החברות לפרק את השותפות ביוטה. היא תאפשר מעין עיסקת ברטר מושלמת: מפעל בישראל תמורת מפעל בארה"ב

הפנייה של חברת אינטל (Intel) בשבוע שעבר אל הנהלת מיקרון בבקשה לקבל לידיה את השטח שעליו פועל מפעל מיקרון בקרית-גת, עשויה להתברר כמהלומה קשה בנסיונות להציל את המפעל. עד לפנייה של אינטל, התמודדו על המפעל שלוש קבוצות שונות, חברת טאואר-ג'אז (TowerJazz) הישראלית, חברת שבבים נוספת, והנהלת מיקרון ישראל אשר מנסה לבצע Management Buy Out בסיוע שלוש קרנות השקעה, שאחת מהן היא קרן פימי.
מבחינת הנהלת מיקרון, ההצעה של אינטל היא הנוחה ביותר: אינטל הבטיחה לעמוד בכל התחייבויות הייצור של המפעל הקיים בקרית-גת עד לחודש דצמבר 2014, ולאחר מכן לשחרר את מיקרון מכל התחייבויותיה. מבחינת 1,800 עובדי מיקרון, זו ההצעה הגרועה ביותר: אינטל לא מתחייבת ולא מבטיחה דבר לעובדים. החל מ-2015 אינטל צפויה להתאים את המפעל לטכנולוגיות הייצור שלה, והדבר צפוי להביא לפיטורי חלק גדול מעובדי מיקרון הקיימים.
לקבוצות המתמודדות על רכישת מפעל מיקרון יש בעיה נוספת. שיתוף הפעולה בין מיקרון ואינטל הוא כל-כך הדוק שהאינטרסים התאגידיים צפויים להיות חזקים מכל שיקול אחר. במיוחד שקיימת אפשרות ששתי החברות מתכננות עיסקת ברטר הכוללת את המפעל בקרית-גת.
כיום אינטל ומיקרון שותפות בחברת IM Flash Technologies הפועלת מהעיירה Lehi שליד סולט לייק-סיטי, יוטה, ארה"ב. החברה מפעילה מתקן לייצור זיכרונות NAND באמצעות פרוסות סיליקון בקוטר של 300 מ"מ. אינטל מחזיקה ב-49% ממניות החברה, ומיקרון מחזיקה ב-51%. חברת IMFT מייצרת זיכרונות רק עבור אינטל ומיקרון, כאשר אינטל מחוייבת לרכשו 49% מהתפוקה של המפעל.
בחודש אפריל 2012 עודכן ההסכם בין שתי החברות בנוגע לפעילות החברה המשותפת. בהסכם החדש ניקבע שהחברה תייצר סוגים חדשים של זיכרונות חדשים, מלבד זיכרונות NAND. בנוסף, ההסכם המעודכן מאפשר לאינטל למכור את חלקה במפעל למיקרון, או למיקרון לרכוש את חלקה של אינטל במפעל, החל משנת 2015. בשנה עברה שתי החברות כבר ביצעו עיסקה כזו, כאשר אינטל מכרה למיקרון את חלקה בחברת IM Flash Singapore המשותפת תמורת 605 מיליון דולר.
כיום משמש המפעל כמעין מעבדת פיתוח משותפת, שבה שתי החברות מעניקות קניין רוחני אחת לשנייה ומממנות את עלויות הפיתוח. החל מהרבעון השלישי של 2012 החלו אינטל ומיקרון לפתח טכנולוגיות זיכרון חדשות שעדיין נשמרות בסוד, ואינטל התחייבה לממן את חלק בפיתוח בהיקף של 66 מיליון דולר למחצית הראשונה של 2013.
וכאן נכנסת לתמונה שאלת מפעל הייצור של מיקרון בקרית-גת. המפעל הזה איבד את זכות הקיום מבחינתה של מיקרון עקב הירידה בביקוש לזיכרונות NOR שהוא מייצר, והעלייה בביקוש לזיכרונות NAND. כחצי שנה לאחר עידכון הסכם מיקרון-אינטל בעניין IMFT, הודיעה מיקרון על תוכנית לסגירה או מכירת שני מפעלים, כשהכוונה היא למפעל בקרית-גת ולמפעל באיטליה שנירכש מחברת STMicroelectronics (בינתיים הודיעה ST שהיא תקלוט בחזרה חלק מהעובדים).
ההצעה של אינטל עשויה לבוא בזמן מושלם עבור מיקרון, אם ב-2015 יחליטו שתי החברות לפרק את השותפות ביוטה. היא תאפשר מעין עיסקת ברטר מושלמת: מפעל בישראל תמורת מפעל בארה"ב. חשוב להזכיר, מדובר באפשרות בלבד ולא שהחלטה שהתקבלה באינטל או במיקרון. בחברת אינטל מסרבים אפילו להתייחס אליה. היא ממחישה את המורכבות הכרוך בניסיון לרכוש את המפעל בקרית-גת או להשתלט עליו, מכיוון שהוא משמש רק כדור משחק נוסף במשחק הענקים המתנהל בין אינטל לבין מיקרון העולמית.
פורסם בקטגוריות: חדשות , סמיקונדקטורס , תעשייה ישראלית